Областният координатор на ГЕРБ в Пловдив град Иван Тотев пред "Фокус":

- Г-н Тотев, на какъв етап е процесът за номиниране на кандидати за общински кмет, районни кметове и общински съветници в организацията на ГЕРБ в Пловдив?

- Имаме графици за събрания, които ще се проведат до 5 юли. На тях партийнитеорганизации трябва да номинират кандидати за общински съветници, районни кметове и кмет на Пловдив. - Кога трябва да сте готови с кандидатите?

- До 15 юли трябва да приключат събранията в цялата страна. След това предложенията отиват в Изпълнителната комисия и започва да се гледа област по област. Кога ще дойде редът на Пловдивска област – не мога да кажа, но предполагам, че ще имаме чернова на решение до края на юли, а за съветниците – може би чак до август. Кандидатът за кмет, предполагам, че в края на юли, началото на август поне на нас ще бъде ясен или поне ще бъде в доста напреднал етап номинацията.

- Говорим за кмет на голяма община?

- Да. При районните кметове е по-лесно.

- Какъв е профилът на потенциалния кандидат за общински кмет?

- Аз съм казал навсякъде да съобщят и на всички районни организации, когато се събират, да се обсъждат освен номинации на ГЕРБ и извънпартийни номинации – подходящи хора, общественици, хора, на които евентуално бихме могли да им гласуваме доверието да спечелят.

- Издигането на непартийна фигура за кмет по-печеливша формула ли е?

- Точно това сега трябва да се обсъди на ниво районни организации.

- По въпроса за районните кметове – всички ли ще бъдат номинирани отново?

- Аз не мога да кажа кой ще номинират. Ваши колеги ме питаха кой ще издигаме за голям кмет и отговорих, че според мен Стоян Алексиев и Костадин Язов няма да се кандидатират. Никой не е казал, че няма да се кандидатират за районен кмет. Останалите четирима (б.а.- районни кметове) имат потенциален шанс да бъдат номинирани за кмет на общината. Разбира се, Алексиев и Язов също могат да бъдат номинирани.

Вижте, всеки може да бъде номиниран и всеки, който има право да номинира, да номинира абсолютно всеки, но това нищо не означава. Най-вероятно във всеки район ще ме номинират и мен, предполагам, но това нищо не означава, аз съм казал, че няма да участвам в тия избори и решението ми е актуално.

- Пропускате местните избори?

- Да, няма да участвам.

- А след 9 месеца, ако има предсрочни парламентарни избори?

- О, за 9 месеца толкова вода ще изтече... Сега трябва да оправим областния управител, че вижте какво се случва.

- Какво се случва с областния управител?

- Никой не знае какво става.

- Няма ли ГЕРБ да издигне човек?

- Ако господин Кирил Петков разреши, ще издигнем (Смее се).

- Направо вие ставайте областен управител, какъв е проблемът?

- Да, но Здравко (б.а. - Здравко Димитров) няма да се чувства добре тогава.