Народният представител от Пловдив Иван Петков взе участие в Международен обществен форум на тема "Да спасим Альоша!" за съхранение на паметта за Руско-турската освободителна война, Втората световна война и Великата отечествена война. Целта на събитието е обединение на усилията за създаване на широко обществено движение за съхранение на паметниците на воините - освободители. Организатори са Асамблея на народите от Евразия и Асоциация "Международное объединение выпускников Высшей комсомольской школы при ЦК ВЛКСМ". 

Онлайн във форума се включиха участници от 17 държави, които бяха приветствани от Мария Захарова - говорител на Министерството на външните работи на Руската федерация. БСП беше единствената политическа партия, взела участие в тричасоватата среща. В нея се включиха народните представители Иван Петков, Борислав Гуцанов, Ирена Анастасова, зам.-председателят на Общински съвет Пловдив Илия Гатев, членът на ИБ на ГС на БСП Пловдив и председател на Движение "Русофили" Златомир Дьовленски, и членът на МО на БСП Пловдив Стефан Георгиев. 

"Народът вече няма интерес към ценности като родина, семейство и история. Събарянето на паметници вече е проблем не на народа, а на властта, тъй като младото поколение не разбира защо се събарят обекти на куртурно-историческото наследство като паметника на Съветската армия в София. Те не просто не разбират, а не се и вълнуват от този въпрос, въпреки че вероятно дедите им са били на фронта рамо до рамо със Съветската армия в борбата срещу фашизма".

Това каза в обръщението си към останалите участници на форума Иван Петков. Той подчерта, че ще бъде направено всичко възможно паметникът Альоша да бъде спасен, защото той е пазител на паметта на историята, която не бива да допускаме да бъде изтрита. И въпреки изказаните опасения за подмяна на историята, Иван Петков завърши изказването си оптимистично с думите:

"Времената са сложни, но нима на българите и руснаците, били се на Шипка и освободили Югославия и Унгария, им е било леко? И именно заради историческата памет сме длъжни да продължим своето дело!"