Извънредният и пълномощен посланик на Кралство Испания в България Н.Пр. Алехандро Поланко благодари на Варна за спасяването на испански учени от екипажа на българския научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий“. 

Както знаете, Българският атлантически институт и испанският му еквивалент имат много тесни връзки повече от 30 години. За първи път тази година България изпрати свои собствен кораб - "Св. Св. Кирил и Методий“, до Антарктида. По време на първото си плаване този кораб имаше възможността да помогне на 10 испански учени, които имаха затруднения на континента, разказа дипломатът, който днес е в морската столица, където се срещна и с кмета Иван Портних. 

По данни на флотилен адмирал Боян Медникаров, началник на ВВМУ "Никола Вапцаров" и участник в еспредицията, на 16 февруари българският кораб, който е бил на котва в Южния залив на остров Ливингстън, е извършил преход до плажа Байърс, за да прибере испански учен оттам при доста сложни хидрометеорологични условия. Ден по-рано на плавателния съд били качени учени от Испания от базите "Габриел де Кастия“ (остров Дисепшън) и "Хуан Карлос Първи“ (остров Ливингстън), учен от Полша, работещ с испанците, както и български журналисти, слезли преди това на българската база "Св. Климент Охридски“. Част от испанските полярници и българските учени са били транспортирани до съседния остров Кинг Джордж, откъдето трябвало да се качат на самолет за Чили.