Изложба на традиционно иранско изкуство подреждат днес във фоайето на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов“ във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. От културната институция уточняват, че експозицията включва произведения на иранското занаятчийско изкуство. Посетителите ще могат да се насладят на изящни сервизи, пана, килими и други предмети от бита, създадени от ръцете на иранските майстори.

Повод за нея е премиерата на великотърновска сцена на спектакъла "Шахнаме - сказание за Зал“, вдъхновен от древния приказен персийски епос "Шахнаме“ или "Книга на царете“ на Фердоуси.

Експонатите са част от фонда на Иранския културен център в София. Теразкриват самобитната красота на иранското изкуство и привличат с елегантността, шарките и десените си, разкривайки късчета от древната иранска традиция и култура.

В официалното откриване, което започва в 17:30 часа ще се включат зам.-кметът на Община Велико Търново Нейко Генчев, аташето по културните въпроси при Посолството на Иран у нас д-р Месуд Ахмеди, директорът на театъра Васил Вълчев и режисьора на спектакъла Елена Панайотова.

По време на визитата си във Велико Търново иранският дипломат ще се разходи по Самоводската чаршия, ще разгледа Мултимедийния посетителски център, Царевец, парка Асеневци и Художествената галерия "Борис Денев“. Той ще бъде съпроводен от екип от режисьори от Коста Рика.

В 18:30 часа във фоайето на театъра ще се проведе и творческа среща с известната режисьорка, която е позната у нас и като прототип на главната героиня в българския филм "Майка“. С нея ще бъде и музикантът Марина Великова от група ОМ, която ще представи някои от традиционните ирански инструменти, на които свири по време на спектакъла.

Премиерата на "Шахнаме - сказание за Зал“ започва в 19:00 часа в голяма зала на великотърновския театър.