Една от най-красивите любовни истории от древен Иран разказват на търновска сцена местни артисти, предаде кореспондент на "Фокус“. Постановката "ШАХНАМЕ: СКАЗАНИЕ ЗА ЗАЛ“ се нарежда сред най-популярните частни театрални явления през последния две години, а неин създател е известният театрален режисьор, педагог и продуцент Елена Панайотова, уточняват от МДТ "Константин Кисимов“.

"Шахнаме“ означава "Книга на царете“, а автор на този древен персийски епос е Фердоуси, който е работил над текста цели 30 години. Творбата е десет пъти по-голям от "Илиада“ и "Одисея“ взети заедно, а чрез нея Фердоуси, определян като иранския Шекспир, спасява езика на персийската цивилизация. Това е една любовна история от древността, нещо като Ромео и Жулиета, но с хепиенд“, обяснява режисьорът Елена Панайотова, която е прототип на главната героиня в българския филм "Майка“.

"ШАХНАМЕ: СКАЗАНИЕ ЗА ЗАЛ“ е постановка за изчезващия свят на човечността и актуалността на темите за власт и любов, разказан с великолепни актьори, танци и музика на живо. Това е една вълнуваща приказка за възрастни, което прави спектакъла изключително подходящ не само за семейна, но и за младежка публика, твърди Елена Панайотова.

Велико Търново е петия град от националното турне на спектакъла, което ще завърши с сцената на театралния фестивал "Сцена на кръстопът“ в Пловдив. Специално за него актьорът Север Иванов, познат от сериалите "Войната на буквите" и "Открадна живот", се върна от шестмесечна специализация в Ню Йорк. Севар играе централната роля на Зал и си пратнира с Ралица Стоянова (от филма на Весела Казакова и Мина Милева "Жените наистина плачат"). В една от главните роли се превъплъщава Велислав Павлов, когото зрителите познават от сериалите "Порталът", "Откраднат живот" и филма "Вездесъщият".

Спектакълът е носител на наградите "Аскеер“ 2022 и ИКАР 2022 за авторска музика. Има номинация за "Аскеер“ 2022 за костюми, както и номинация за режисура за ярки постижения в областта на културата от Столична Община за 2021 година. С него е открит 40-ият международен театрален фестивал "Фаджр“ в Техеран през 2022. Автор на музиката е композитор Николай Иванов от група "Ом“, художник е Юлиян Табаков, хореографията е на Росен Михайлов, а музиката на живо изпълнява Марина Великова от "Ом“. В постановката участват още Добрин Досев, Жана Рашева, Васил Ряхов, Росен Михайлов и студентите по актьорско майсторство от НБУ Веси Методиева, Габриела Ганчева, Йоана Сиракова, Мария Игнатова, Никол Милевска, Михаил Иванов, Никола Куцев, Тони Николов, Павел Събев.

Великотърновци и гостите на града могат да се насладят на спектакъла на 9 юни /петък/ от 19:00 часа в голяма зала на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов“.