Необходими са 15 милиона лева, за да се изгради допълнително съоръжение на пречиствателната станция към язовир "Ясна поляна", което да осигури вода през лятото по част от Южното Черноморие. Това каза пред журналисти инж. Ганчо Тенев, директор на ВиК – Бургас, предаде репортер на "Фокус". От вчера в областта е въведено частично бедствено положение във ВиК сектора заради необходимостта от ремонт на пречиствателната станция към язовира, който снабдява с питейна вода населението в общините Царево, Приморско, Созопол и част от Средец.

"Пропаднала е конструкцията. Няколко клетки са излезли извън строя. Въпреки всичко, за момента, т.е. за зимните месеци, ние можем да подаваме питейна вода към Южното Черноморие. Проблемът е, че не можем да изпълним капацитета на пречиствателната станция за лятото. Трябва да се направи дублаж на нови филтърни клетки и помпена стaнция, за да подаваме вода тогава", посочи той.  

Съоръжението е влязло в експлоатация през 1974 година, а пропадането на клетките се е случило на два пъти. "Едната пропадна през лятото, а на празника на Бургас - 6 декември – пропаднаха още 2 клетки и половина. Така се намали  капацитетът, с който можем да работим. Трябва да направим странично съоръжение, което дублира сегашното, за да можем чрез него да подаваме вода", добави той.

Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова ще кандидатства пред Междуведомствената комисия към Министерския съвет, за да бъдат осигурени средствата.