Ще настоявам пред Междуведомствената комисия към Министерския съвет да се осигурят средства за ремонт на компрометираната част от пречиствателната станция към язовир "Ясна поляна". Това каза по време на брифинг областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, предаде репортер на "Фокус". От вчера в областта е въведено частично бедствено положение във ВиК сектора заради необходимостта от ремонт на пречиствателната станция към язовира, който снабдява с питейна вода населението в общините Царево, Приморско, Созопол и част от Средец.

Инж. Ганчо Тенев, директор на ВиК – Бургас, обясни, че е необходимо да се изгради допълнително съоръжение, с помощта на което да се подава вода към тези населени места.  

"Този ремонт трябва да започне спешно, а средствата никак не са малко – 15 милиона лева. Заради бездействието през годините се е стигнало дотам, че нещата сега са трудно поправими. Разпоредила съм да бъде извършен анализ и на качеството на питейната вода, за да сме сигурни, че няма опасност за хората", посочи проф. Нейкова.

По отношение цената на водата в областта, която беше драстично увеличена през лятото, областният управител заяви, че предстои съвместна среща в София с директора на КЕВР и кметовете на 13-те общини от региона. "Тогава ще настояваме цената на водата за жителите в областта да стане разумна", добави проф. Нейкова.