Община Варна организира чествания по повод националния празник 3 март, отбелязващ Освобождението на България. Програмата започва в 10:00 часа на площад "Св. Св. Кирил и Методий“, където ще се състои тържествено издигане на националното знаме. Във времето от 11:00 часа до 12:00 часа ще бъдат положени цветя и венци на мемориалните паметници на воините - освободители в Морската градина. В 13:30 часа в парка-мемориал на воините - освободители в местността "Терасите“ в район "Владислав Варненчик“ също ще бъдат положени венци и цветя. 

Програмата продължава с празничен концерт-спектакъл "Но ний знаем“ от 17:00 часа във Фестивалния и конгресен център. Събитието се организира със съдействието на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“.

От 19:30 часа на площад "Антон Новак“ в Морската градина ще се проведе тържествена заря-проверка. Съорганизатори са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света митрополия.

Като съпътстващи събития на 3 март, от 12:00 часа, в Морската градина ще бъде даден старт на 61-вата лекоатлетическа щафетна обиколка на Радио Варна. От 14:00 часа в Музея на Възраждането ще бъде представена книгата "Непознатите писма на Райна Попгеоргиева“ от Ивета Рашева.

Част от програмата е и 68-ата ветроходна регата "Трети март“, която ще се проведе в периода от 1 до 5 март в акваторията на Варненския залив.