В Кюстендил откриха Международния конкурс за класическа китара, предаде репортер на "Фокус“. И тази година Кюстендил предлага на почитателите на класическата китара фантастични концерти, майсторски класове, лекции, международен конкурс и добро настроение.

Гости на тържественото откриване бяха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, председателят на Общински съвет – Кюстендил и на читалище "Братство“ Иван Андонов, областният управител на  Кюстендил Александър Пандурски, секретарят на Община Кюстендил Светослав Василев. След официалните гости бяха професор Стоян Денчев, председател на Общото събрание на  УниБИТ – София и почетен председател на Съюза на народните читалища в България, проф. Ирена Петева, ректор на  УниБИТ – София, както и представител на посолството на Република Косово в България.

"Благодаря, че отново сме заедно и може да се насладим на виртуозните изпълнения, пред очите на компетентно жури. Приветстваме ви в пролетен Кюстендил, столица на музиката и столица на любовта“, каза кметът Петър Паунов.

"Изразявам личното си удовлетворение от това, че за 26-и път Кюстендил се превръща в столицата на музиката. Музика за млади и стари. Това, че вече стана традиция и наложихте марката на Кюстендил като една от музикалните столици на България, говори много. Вие, драги изпълнители сте избрали начина да свирите на един от най-прекрасните инструменти – китарата“, каза в словото си професор Стоян Денчев.

Беше посочено, че вече 26 години музикалният форум събира десетки таланти от страната и чужбина, които показват своето майсторство, изразяват своята любов към голямата и стойностна музика, изпълнявайки произведения на майстори класици и съвременни автори.

Гостите бяха приветствани с изпълнения на формация "Фолк Арт" с ръководител Адела Харалампиева. По традиция конкурсът беше открит с рецитал на маестро Огнян Вълев.

Венцеслав ИЛЧЕВ