В Кюстендил започва двадесет и шестия конкурс за класическа китара "Академик Марин Големинов“, предаде репортер на "Фокус“. Откриването на международния музикален форум ще бъде от 17.00 часа в голямата зала на читалище "Братство“.

След тържественото откриване са предвиждат рецитали на Александър Хаджиджорджевич, Сърбия, на "4G's Quartet“, Сърбия, на Ерик Франсери, Франция и на Владислав Блаха и Таня Дробиш от Чехия.

Международният конкурс за класическа китара се организира ежегодно под патронажа на кмета на Община Кюстендил. Художествен директор е Иван Андонов. Конкурсът е включен в Програмата за закрила на деца с изявени дарби на Министерството на културата.

Парични и предметни награди са на обща стойност 6000 лева. Наред с паричните награди във всяка група се връчват и допълнителни награди, подсигурени от спонсорите и спомоществователите на конкурса. Класираните на първо, второ и трето място индивидуални изпълнители от втора възрастова група по класическа китара получават право да кандидатстват за еднократно финансово подпомагане за участие в майсторски клас или курс при условията и по реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. Класираните на първо, второ и трето място в трета възрастова група получават право да кандидатстват за еднократно финансово подпомагане и за стипендии при условията и по реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

На конкурса ще бъде присъдена Специална награда в памет на Валентин Вълчев. Най-успешно представилият се китарист получава “Голямата награда" на конкурса – парична награда, предметни награди и картина от известен кюстендилски художник.

По решение на журито във всяка група ще бъдат присъдени по три специални награди.

Венцеслав ИЛЧЕВ