В петъчния ден, в Областна администрация-Стара Загора се проведе работна среща по повод уведомление за масово уволнение на работници и служители от "КонтурГлобал Оперейшънс България“ АД. Това съобщиха от пресцентъра на институцията. На срещата, председателствена от областния управител Ива Радева, присъстваха представители на общините Гълъбово и Раднево, дирекциите "Бюро по труда“-Стара Загора, Раднево и Гълъбово, НОИ, Дирекция "Инспекция по труда“ и синдикати.

На заседанието стана ясно, че 160 души ще бъдат уволнени. Директорът на "Бюро по труда“ – Стара Загора Любен Георгиев сподели, че от агенцията са положили максимални усилия за ограничаване на безработицата в областта и са направили всичко възможно да предложат алтернатива на тези хора, насочвайки ги към трудовия пазар. За целта е изготвен списък от фирми, предлагащи над 400 реални работни места, който е връчен на освободените служители.

Организират се и информационни дни за насърчаване на заетостта, два от които вече са се провели в общините Раднево и Гълъбово, а в Стара Загора предстои да се проведат на 24 и 30 май.

Консултация с фирми и работодатели е предвидена и на 8 май в хотел "Мериан Палас“ на "Трудова борса“, организирана от ДБТ Стара Загора.

Превантивните мерки за ограничаване на безработицата в областта включват още програми и проекти за заетост, възможности за преквалификация и увеличаване на трудовия потенциал.