Институциите в Пловдив обсъдиха на кръгла маса мерките и начините за взаимодействие при подготовката и произвеждането на изборите за Народно събрание на 2 април 2023 г., с цел недопускане на нарушения на Избирателния кодекс. Инициативата е на директора на ОДМВР - Пловдив старши комисар Васил Костадинов, предаде репортер на "Фокус".

В срещата участваха областният управител Ангел Стоев, началниците на отдел "Борба с организираната престъпност" и Териториална дирекция "Национална сигурност", административните ръководители на Окръжна и Районна прокуратури в Пловдив, председателите на РИК 16 и РИК 17, представители на политически сили. 

Областната дирекция на МВР ще бъде активна преди и по време на изборите по отношение купуването на гласове, декларира старши комисар Васил Костадинов

Областният управител Ангел Стоев съобщи, че е сключен договор с "Международен панаир Пловдив" за наем за 2 и 11 палата, в които ще бъдат настанени съответно 16 РИК и 17 РИК. Различното сега е, че комисиите ще останат в панаирните палати 3 дни след изборите. По негова инициатива предстоят две работни съвещания.

"Смятаме, че това, което наблюдавахме последните 2 години, ще се случи и сега и всеки жител ще може да упражни правото си на вот без проблем" - каза областният координатор на ГЕРБ Иван Тотев.

Задоволство от организацията на изборите изказа Росен Костурков от ПП, въпреки новата ситуация с двойната бюл
етина. 

Общинският председател на ДПС Али Байрям съобщи, че на кръглата маса са изказани опасенията от името на партията, без да уточни какви са те, и изрази увереност, че институциите ще вземат отношение. 

Председателят на 16 РИК Калоян Сухоруков отбеляза, че нямат притеснение от смесения избор, защото такива вече са провеждани. Единствената разлика сега е, че ще е необходимо повече време за броене. 

Янко Радучев, председател на 17 РИК, допълни, че ще вземат мерки максимално бързо да се обработят резултатите в 18-те общини в Пловдивска област, а за да не се допускат грешки, своевременно ще се обучат членовете на комисиите.

Подробности гледайте в прикаченото видео!