Инспектори от Трето районно управление при ОД на МВР гостуваха днес на децата от четвъртите класове в СУ "Гео Милев“, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна.

"Безопасно през ваканцията“ е темата на беседата, която те проведоха с учениците. Летните месеци са възможност децата да излизат по-често извън дома, да се срещат с нови хора и създават нови приятелства. Как да играят безопасно, как да общуват помежду си и с възрастните хора, как да се предпазват в градска среда, на тези въпроси децата търсиха отговор заедно със своите събеседници.



Четвъртокласниците научиха от служителите на реда за различните видове противообществени прояви и престъпления – заплахи, кражби, агресия, вандалски прояви, физически, психически и кибертормоз. Припомниха си своите отговорности като ученици и като членове на обществото, чуха за отговорностите и на своите родители. Научиха много за последствията при нарушаване на обществения ред и правила.



Учениците имаха и много въпроси към инспекторите Попова, Минева, Пасков и Колев, споделиха случки и научиха как могат да реагират, ако са свидетели на тормоз, кражби, ако получат съобщения в социалните мрежи от непознати, ако чужди хора ги заговорят, заплашват или изнудват. Децата задаваха много въпроси и за професията на полиция.



Срещите в класовете със служителите на реда завършиха с пожелание за спокойно и безгрижно лято.



Инициативата "Безопасно през ваканцията“ е на училищното ръководство и родителите. Целта е след дългите месеци на социална изолация, да се привлече и повиши вниманието на децата към опасностите, които крие градската среда, за да се гарантира тяхната спокойна лятна ваканция.