На 20 април, събота, в Държавната опера – Варна ще се проведе XXVII Фестивал на франкофонския училищен театър. Във фестивала, който се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, ще се представят осем театрални трупи от ученици от 9-и, 10-и и 11-и клас от цялата страна. В 18.30 часа Йотова ще приветства участниците и ще връчи специалната награда на вицепрезидента. 

Със свои спектакли ще участват ученици  от  ПЕГ "Проф. Д-р Асен Златаров“ – Велико Търново, от 35 СЕУ "Добри Войников“ – София, от 4 ЕГ "Фр. Жолио-Кюри“ – Варна, от 9 ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин“ –София, от ЕГ "Акад. Людмил Стоянов“ – Благоевград, от ПГРЕ "Г. С. Раковски“ – Бургас, от ГПЧЕ "Ромен Ролан“ – Стара Загора, и от ГПЧЕ "Симеон Радев“ – Перник, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Фестивалът се организира от "Алианс Франсез“ – Варна, Асоциацията на преподавателите по френски език в България, Френския институт в България, в партньорство с Държавната опера – Варна, 4 ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри“ - Варна, и с подкрепата на Община Варна и Министерството на образованието и науката.