Готов съм да вкарам веднага шест багера за изкореняване на дърветата в коритото на Марица. Това съобщи за "Фокус" директорът на ПИМК Илиян Филипов.

Пловдивската фирма е избрана да извърши спешното почистване на растителността от реката, за да се подобри проводимостта.

Запитан дали фирмата разполага с хидроинженер, каквото е едно от основните изисквания на възложителя - община Пловдив, Филипов отговори положително: "Да, има хидроинженер - инженер Грозев. Той вече засне реката с дрон".

По-рано днес стана ясно, че със своя заповед от петък, 30 септември, кметът Здравко Димитров е обявил частично бедствено положение заради дърветата в река Марица. След това заместник-кметът по екология Анести Тимчев разясни какво и как ще се прави.

Последва незабавна реакция от "Демократична България" и общинските съветници свикаха извънредна пресконференция заради обявеното частично бедствено положение на територията на Община Пловдив. Припомняме, че миналата година  съветниците от ДБ спряха заобикаляне на закона чрез пряко възлагане на същата дейност на същата фирма, но на стойност 5 милиона лева.