Заповедта за частично бедствено положение в Пловдив е издадена в петък, 30 септември, в края на деня. Веднага е изпратена до областния управител Ангел Стоев и до министъра на вътрешния министър Иван Демерджиев, съобщи специално за "Фокус" заместник-кметът по екология Анести Тимчев.

Не е съобщавано на населението чрез медиите, защото се изчаквало дали ще има обструкции от Стоев и Демерджиев. След като не са постъпили възражения, днес общината е изпратила документацията за обявяване на обществена поръчка в Агенцията за обществени поръчки. Оттам трябва да се произнесат дали са основателни мотивите на градската администрация да обявят процедурата в условия на спешност при положение, че е обявено частично бедствено положение.

Тимчев обясни, че специализирана комисия ще маркира дърветата, които предстои да се премахнат. Тежката техника ще изкоренява дърветата, след което ще ги извозва към компостиращата инсталация в Северната индустриална зона за раздробяване. Едновременно с работата вътре в коритото техника и работници от общинското предприятие "Градини и паркове" ще почистват бреговите зони. 

С предприетите действия ще се осигури проводимост в урбанизираната територия на Марица от жп моста до бента, който е с дължина 5.1 километра. Иначе регулационните граници на реката са от кръговото кръстовище на Пазарджишко шосе до вливането на р. Пясъчник, което е с дължина 13.1 километра, обясни заместник-кметът.

Изисквания към поканената за дейността фирма ПИМК са да има изключителна техника: тежка, прецизна, а освен това да разполага и с транспортни средства. Не на последно място фирмата трябва да има хидроинженери, за да направят план за работа в реката.

Прогнозата е до 20 дни АОП да се произнесе, след това ще бъде подписан принципен договор с ПИМК и до един месец трябва да започне същинската работа. Направена е консултация с НИМХ и метеоролозите обещали добро време.

Анести Тимчев допълни, че общината очаква решение на комисията за обществената поръчка за процедурата за извършване на цялостен оглед и анализ на Марица. Отделно от това с областния управител Ангел Стоев и вътрешния министър Иван Демерджиев е коментирано да се отпуснат средства от националната комисия по бедствия и аварии за цялата територия на реката. За да се дадат пари по тази линия обаче общината трябва да представи проект и затова е възложено спешно да се направи такъв.