Известният пловдивски икономист Александър Константинов коментира решението на Общинския съвет на Пловдив отпреди дни, касаещо евентуалното бъдещо разширение на улица "Гладстон":

"С решението за ПУП/ПУР на Централната зона и конкретно за ул. "Гладстон" общината заедно със съветниците създадоха нова замразена зона. Никой не може да си представи, че някога общината ще има достатъчно пари, за да отчужди тези имоти, които струват десетки милиони и да разшири улицата. Тогава за какво е битката и отзвукът от нея?

След това решение никой собственик на имот там не може да го събори и да си построи нов, по-висок или по-голям. След това решение ще падне и пазарната цена на имотите, защото всеки инвеститор ще знае, че там не може да построи нищо ново.

Такива замразени зони имаме на няколко места - например "Пещерско шосе" от бул. "Васил Априлов" до бул. "Копривщица", южната полоса на бул. "Александър Стамболийски", западната полоса на бул. "Васил Априлов", източната полоса на ул. "Коматевско шосе", ул. "Кукуш", бул. "Северен", бул. "Свобода" и т.н.

В Плана за управление на общинските имоти за 2023 г. общината беше планирала за отчуждаване над 60 имота и 9 млн.лв. За първите 6 месеца не е отчуждила почти нищо, а всеки път, когато трябват пари за нещо, се посяга на тези пари. И на последната сесия се реши да се дадат на МБАЛ "Св. Мина" 1,5 млн.лв. от тези пари.

Само че това са пари на хартия и те реално не съществуват. Те могат да се натрупат от изпълнение на собствените приходи, но там положението е трагично и пари реално няма. Дори и приходите от продажби на имоти не могат да се ползват, защото по Закон те могат да се използват само в капиталовата програма.

Така че, се въртят едни имагинерни пари и финансистите от общината много добре го знаят. Всичко е П.Р., а незапознатите с тези механизми страдат по ФБ и коментират неща, които никога няма да станат. Спокойно, в близките 100 години ул. "Гладстон" няма да се разшири, но и ако някой е имал скрити мисли да си построи там по-голяма къща, е сбъркал".