Икономически университет – Варна бе съорганизатор на първия по рода си научен форум на тема "Възможности за международни научни изследвания и сътрудничество между български и турски университети".

В седмицата 25 - 28 април 2023 г. в гр. Анкара бе проведен първият по рода си научен форум между български и турски университети, съобщиха от вуза във Варна.

Организатори на форума бяха Икономически университет – Варна, Анкарския университет и Университет "Башкент". Специални гости на форума бяха Н. Пр. Ангел Чолаков – посланик на Р България в Р Турция и министърът на туризма на Р България д-р Илин Димитров. По време на форума бяха обсъдени възможности за сътрудничество, както в научен аспект, така и по програма "Еразъм+", научи "Фокус".

Министър Илин Димитров заяви, че според него подобни семинари ще засилят още повече традиционно добрите взаимоотношения между двете страни, както и вярва, че ще има повече студенти от Турция в България и повече студенти от България в Турция в идните години. Д-р Илин Димитров добави, че следващото издание на форума ще се състои в България, като призова ИУ – Варна да бъде домакин на събитието.

Програмата на научния форум предложи различни дейности, които включваха дискусии по панели, посветени на сътрудничеството по Ключова дейност 1 на програма "Еразъм+", представяне на успешни практики при реализиране на проекти по КД 2 на програмата, В2В срещи между представители на университетите участници, както и социално-културна програма.

Мероприятието даде възможност на българските и турските университети да сключат интеринституционални споразумения, да обсъдят бъдещи съвместни проекти и инициативи.