Продължават протестите на миньори и енергетици в Старозагорско, предаде репортер на "Фокус". Първото автошествие бе в сряда, когато бяха блокирани за кратко главни пътни артерии.

Днес отново ще има автошествие по маршрут Раднево  - Нова Загора - Стара Загора, като сборният пункт е в 8.00 часа на паметника "Св. Иван Рилски" в Раднево. Очакват се и пътни блокади.

"Благодарим на всички колеги от рудниците и ТЕЦ 2, които в сряда участваха в първото автошествие! Благодарим и на жените, които също отделиха от времето си, за да участват, а след протеста отидоха на работа нощна смяна! Благодарим на тези, които нямаха физическа възможност да бъдат с нас, но знаем , че ни подкрепят! Благодарим и на момчетата от МВР, които си свършиха работата професионално и проявиха търпение и разбиране през целия ден! Всеки един от вас е ценен и всички заедно можем много! Благодарим Ви!", каза председателят на УС на ''Миньори и енергетици заедно'' Станимир Георгиев.

Припомняме, че организаторите този път не са синдикатите, а новоучреденото на 8 март Сдружение "Миньори и енергетици заедно''. От неправителствената организация имат няколко искания: 

1. Премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии. 

2. Изпълнение на концесионния договор на "Мини Марица Изток", като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в Комплекса /една част от земите да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор/. 

3. Обявяваме се против излизането на битовия потребител на свободния пазар, което ще доведе до немислимо увеличение на цените и непосилни сметки за ток.