С ритуал по издигане на Националното знаме пред Община Хасково и тържествена церемония в памет на знайните и незнайни герои, загинали за свободата на Отечеството, започна празничният 3 март в Хасково, съобщиха от общината.

Пред героизма на жетвите се преклониха кметът на Община Хасково Станислав Дечев, народните представители Катя Панева и Смиляна Нитова, председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, областният управител на Хасково Гинка Райчева, представители на командването на Военните формирования в Хасково и Корен, общински съветници, заместник областният управител Митко Петров, заместник-кметовете на Община Хасково Динко Тенев, Мария Вълчева и Танер Емин, представители на политически сили, патриотични организации, стотици граждани и много деца.

"3 март е Денят на българското национално Възкресение. Преди 146 години България посрещна изстраданата си свобода и пое по пътя на своето независимо развитие. Избра да се движи по него гордо и смело, така както повеляваха заветите на националните ни герои. Затова днес ние празнуваме българската твърдост, почитаме националното ни достойнство и славим юначната сила и воля на нашите революционери. Защото България е жива заради тях! Да живее България! Честит празник!“ С тези думи се обърна към жителите и гостите на Хасково кметът Станислав Дечев.

В празничната програма, организирана от Община Хасково, участваха Мажоретен състав при Младежки център Хасково, Духов оркестър Хасково, Смесен хор "Родна песен“ с диригент Мартин Антонов, Вокална група от ОУ "Шандор Петьофи" и деца от музикална школа “Прима“. Празничното общоградско хоро се изви на пл.“Свобода“ с песните на оркестър "Колорит“ с ръководител Милен Димитров и солисти Надка Димитрова и Марияна Димитрова.