Граждани сезираха РИОСВ заради почистването на езерото в парк "Бачиново“, предаде репортер на "Фокус“. В страницата си във Facebook "ЗаБлагоевград“ публикуваха своята позиция, относно почистването на езерото в момента, когато лебедите мътеха своите яйца.

Ето какво пишат те:

Какво може да причиниш, когато си на общинска служба, но не знаеш съвсем какви ги вършиш?

В този случай - загуба на още неизлюпените лебедчета.

За поредна година лебедите на Бачиново няма да се радват на потомство. Този път няма да е заради законите на природата и някой гладен хищник.

Преди два дни езерото беше почистено от служители на бившето общинско дружество Биострой, поновому “Чистота" и “Озеленяване". За щастие пострадали хора заради дрифтовете на една от цистерните по дъното на празното езеро няма.

Яйцата на лебедите обаче измръзнаха.

Грациозните птици се размножават само веднъж в годината, между април и юли. Женският лебед снася до 8 яйца, които се мътят в продължение на 36 дни и повече.

Как е подготвено езерото преди почистването?

Как и къде са преместени птиците и яйцата им, докато машините са работили вътре?

Направена ли е предварителна консултация с експерт от РИОСВ?

Кой е решил, че най-удачното време за почистване на езерото е именно сега?

Кой ще поеме отговорност за случилото се?

На 16 май 2023 г. подадохме сигнал на зеления телефон на РИОСВ и ще проследим реакция им на сайта на службата, веднага щом публикуват регистъра със сигнали за месец май.

За сигнали за замърсяване на околната среда, нарушения на екологичното законодателство и аварийни ситуации към РИОСВ Благоевград:

Денонощен номер: 0886 199 056

Телефон за сигнали в работно време: 073/88 51 60

e-mail: office@riosvbl.org

Припомняме, че темата за почистването на езерото предизвика сериозен дебат в социалните мрежи, за който писахме още миналата седмица. Към момента няма официално становище по въпроса от Община Благоевград.