Градът. Едно специално място, специален културен феномен който се е появил назад в историята. Градът – вдъхновението на школата "Новите майстори“ и на фонографът Владислав Чанев. Младите хора, които в оказалото се тясно обширно фоайе на театъра в Кюстендил, представиха своя проект – "Градът. Светлина и сянка“, предаде репортер на "Фокус“. Градът е място където се събират разнолики хора, носят разнолики идеи, събират се и генерират изкуство. Градът е мястото, на което изкуството се ражда. Градът е място на светлина и сянка. В тази контрастна линия, на плюсове и минуси, на трудно и хубаво, се ражда изкуството.

"Аз съм щастлив, че съм роден, че живея и работя на място, което е станало град преди 1900 години. 1900 години непрекъсната градска традиция. Не просто място където е лесно да се живее, където е топло, където има хубава вода, природа и земя. 1900 години град! 1900 тук се разхождат граждани и правят своето градско изкуство“, сподели ръководителят на школата Евгени Серафимов. По думите му, градът продължава да е голям, заради големите хора които се раждат в него. Градът не е място, където се струпват хора, а където се прави градска култура. Когато тази градска култура е на голямо ниво – градът е голям. "Аз имам чест да живея в един от най-големите градове в света“, допълни художникът.

Той разказа за самия проект, представяйки фонографа Владислав Чанев, който по думите на Серафимов успява да снима Кюстендил така, както той го вижда в сърцето си. "Владислав Чанев е фотограф, който обиколи всички престижни национални и доста международни класации. Владислав Чанев, освен добър фонограф, е човек който знае, че живее в страхотен град. Благодарен съм, че неговото сърце 40 пъти спря на точното място, където да се затвори блендата и да запечати един Кюстендил – Кюстендил на нашите мечти“, допълни Евгени Серафимов.

От своя страна Владислав Чанев сподели, че за него е чест да участва в проекта. Той подчерта, че школата "Новите майстори“ произвежда изкуство на много високо ниво. "Виждам тези деца ежедневно по улиците на нашия град. Те носят културата, духа и невероятното възпитание, което техният ръководител им дава“, допълни Чанев.  

Пред многобройната публика се представиха всички участници в школата. С аплодисменти бяха подкрепени и три от младите майстори, които събират четките и моливите, за да тръгнат по големия свят.

Изложбата официално беше открита от Веска Миланова, председател на Сдружение "Партньори“. "Да се дават криле на такива млади хора изобщо не е трудно. Щастлива съм, че школата е толкова многобройна и красива, а за талантлива – това е ясно. Благодаря на Евгени за труда и ентусиазма. Благодаря и на Влади за сътрудничеството, за протегнатата ръка и за подкрепата към тези млади хора. Благодаря на родителите за постоянната подкрепа, която те оказват на тези млади момичета и момчета“, каза Веска Миланова.

В програмата участваха китаристът Димитър Стоймиров и поетесата Зара Николова.

Венцеслав ИЛЧЕВ