Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, се включва и във второто за годината издание на инициативата “Нощ на галериите" - част ІІ, в морския град, съобщиха от там.

И в Галерията, и в нейния филиал - Художествения музей “Георги Велчев", на 30 септември ще могат да се посетят с вход свободен гостуващи и постоянни изложби. Двата музея ще бъдат отворени от 10:00 до 18:00.

В Градската художествена галерия на разположение на посетителите ще бъде постоянната музейна експозиция, която проследява художественото развитие на българското изкуство от края на XIX век до наши дни. Тя е разположена на втория и третия етаж в сградата на галерията и представя творби на живописта, скулптурата, графиката, художествената инсталация, видео арта. Представени са две изключително ценни колекции – колекция от портрети на делегати, подписали Вестфалския мирен договор, на фламандския художник от XVII век Анселм ван Хуле (1601-1674), дарена от дипломата Иван Станчов, и колекция от шестнадесет произведения на художника-символист Борис Георгиев от Варна (1888-1962), чието име носи Градската художествена галерия, дарение от дъщерята на художника Вирджиния Джакомети.

Ще могат да се посетят и гостуващите експозиции на първия етаж в сградата на Галерията, които в тези дни предлагат възможност за срещи с изкуството на фотографията.

Художественият музей "Георги Велчев“ ще посреща посетители със свободен вход от 10:00 до 18:00. Ще може да се разгледа постоянната експозиция от произведения на Георги Велчев (1981 – 1955) - един от класиците на морския пейзаж в българското изкуство. Тя включва творби, създадени във Франция и Германия между 1920 и 1923 г., автопортрети от различни творчески периоди на автора, серия живописни картини в жанровете на селския и градския пейзаж, съпоставими с едни от най-високите образци с българското изкуство, както и най-добрите морски пейзажи на живописеца от 1930-те и 1940-те години.

В същите часове в Ателие “Георги Велчев" ще може да се види самостоятелната изложба живопис на Мария Чакърова “Там е светло".