На 14 май 2023 г. на пл. "Независимост" в град Елин Пелин ще се проведе VI-то издание на Националния фестивал "На хоро при шопите". Фестивалът е включен в културния календар на Община Елин Пелин и има за цел да популяризира, запази и развитие българския танцов фолклор, да разкрие красотата и магията на българските фолклорни танци и да достигне до всички онези, които все още не са се докоснали до тях, съобщиха от Общината.

Тази година фестивалът ще се проведе с благотворителна кауза в помощ на "МБАЛ – Елин Пелин", гр. Елин Пелин за закупуване на инхалатори за детско отделение.

НФФ "НА ХОРО ПРИ ШОПИТЕ" има както конкурсен, така и неконкурсен характер в двата етапа на фестивала.  За отличените са предвидени парични награди и плакети за първите три места, както и награди за: Най-атрактивно изпълнение; Най-емоционално изпълнение; Най-добро представяне на шопско хоро; Специалната награда на кмета на Община Елин Пелин за надиграването в "Шопска ръченица".

Право на участие имат всички любителски школи, клубове, групи и формации от страната, изучаващи български народни хора, няма възрастова граница. Не се изисква от участниците да са облечени във фолклорни костюми.

Регистрацията на участниците във фестивала ще бъде от 9:30 ч. пред читалището в гр. Елин Пелин, а в 10:00 ч. участниците с дефиле от там ще се насочат към мястото на фестивала - площад "Независимост".

Канят се всички, които носят в сърцата си любовта към народното танцово изкуство, на 14 май /неделя/ на пл. "Независимост" в град Елин Пелин.

Научете повече тук: https://www.elinpelin.bg/currentNews-8713-newitem.html