Проф. д-р Андреас Моринг от Международното училище по мениджмънт към Университета за приложни науки в Хамбург, Германия посети за първи път ИУ – Варна по линия за академичен обмен на програма "Еразъм+“. Гост-лекторът бе поканен от представител на отдел "Международно сътрудничество“ в края на 2022 г. и реализира визитата си в ИУ – Варна в периода 24-28 април 2023 г. Гл. ас. д-р Иво Костов от катедра "Бизнес, инвестиции и недвижими имоти“ посрещна чуждестранния гост, като го ангажира с участие в редица събития на университета, научи "Фокус".

Тези дни се проведе онлайн среща дискусия на тема "Пазарът на недвижими имоти и оценяването на активи и бизнеси в несигурна глобална среда". Форумът събра на едно място близо 150 представители на университети и бизнеса. Ректорът на ИУ – Варна проф. д-р Евгени Станимиров уважи събитието, което се организира за трета поредна година, с лично присъствие в телевизионното студио на университета. При откриването на форума проф. Станимиров коментира няколко критерия за високо ниво на несигурност (изменчивост) на бизнес средата, които оказват влияние както върху строителния бранш, така и върху процеса на оценяване на активи. В дискусионната среща участваха специалисти в областта на недвижимите имоти и оценката на активи от САЩ, Германия, Италия, Румъния, Белгия, България; представители на Камарата на независимите оценители в България; инвестиционни и строителни компании; представители на IT сектора; юристи, счетоводители, архитекти, служители в държавната и общинската администрация и др.

След това проф. Моринг представи лекция на тема "Дигитализация и устойчивост в сектора на недвижимите имоти“ пред повече от 50 студенти и преподаватели на ИУ – Варна. Аудиторията оцени високо представената актуална тема като отправи редица въпроси към гост-лектора.

Проф. Моринг, заедно с гл. ас. д-р Иво Костов посетиха откриването строежа на голям инвестиционен проект в гр. Варна. Д-р Костов сподели с чуждестранния си колега опит и установена практика на ИУ – Варна да организира срещи за своите студенти в реална бизнес среда.

В последния ден от своята визита проф. Моринг представи лекцията си и пред чуждестранните Еразъм студенти на ИУ – Варна.