Пет чартърни полета излетяха успешно тази сутрин от летище "Пловдив". Те пристигнаха от Анталия с туристи за зимните ни курорти и отлетяха в обратна посока с пътници, които ще посрещнат новата 2024 година в турски курорти. Три от полетите се обслужват от авиокомпания SunExpress, един от Tailwind и един от Freebird. 

Полети от Анталия до Пловдив ще има през зимния сезон. Следващите пет самолета се очаква да кацнат и излетят в обратна посока на 2 януари. 

Друга добра новина е възстановяването на редовната авиолиния Тел Авив-Пловдив, обслужвана от авиокомпания Akria. Тя ще стартира отново на 15 януари. 

Изключителен интерес има и към чартърните полети с авиокомпания  JET2 от Белфаст до Пловдив. 151 ирландски туристи пристигнаха тази седмица, за да посрещнат празниците на зимните ни курорти. Следващият полет от Белфаст е насрочен за 31 декември.  

По план пристигат и много английски туристи с новата авиолиния от Манчестър. Продължават и полетите до Лондон, обслужвани от Ryanair и Wizzair, като само в следващите 6 дни ще бъдат изпълнени 10 полета от и до английската столица.  

"За тази зима полетите, които са свързани със зимните курорти, стават повече в сравнение с миналия сезон, когато съществуваше единствено авиолинията от Белфаст. Капацитетът на летището е да обслужва 1 милион пътницигодишно. До средата да декември имаме 230 хиляди пътници за и работим в насока да ги увеличим", заяви председателят на Съвета на директорите на летище Пловдив Дойчин Ангелов.  

Той припомни, че за откриване на нови авиолинии са необходими стимули и облекчения за авиокомпаниите и подкрепа от Фонда за развитие на летище Пловдив. В последния месец се наблюдава повишен интерес от страна на кметовете на общини, които имат намерение да станат членове на Фонда.  

Броят на полетите за последната една година е чувствително увеличен, като в момента Фондът за развитие на летище Пловдив преговаря за разкриване на нови линии до градове в Германия и атрактивни дестинации до Италия и Испания.