Голяма авто тапа се образува край баня "Гъбата", свидетелстват варненци, които публикуват снимки във Facebook.

Причината е в събарянето на обекта, който се намира на "пъпа" на Варна. Заради това е затворен участъка на улица "Стефан Караджа" - от ул. "Стефан Стамболов" до площад "Ехзарх Йосиф" (Шишкова градинка).

Около банята уличките са еднопосочни. В момента, заради укрепването на терена за бъдещото събаряне на къпалнята, ул. "Стефан Караджа" е затворена за движение. Влизането в района (който води към хотел "Черно море" и множество хотелчета, частни сгради с магазини и офиси на партера, и към заведения по главната) е силно затруднен. Строителите са направили временна организация на движението. Влизането в района става по ул. "Стефан Богориди", която е временно с обърната посока за движение на МПС - има поставени знаци, видя репортер на "Фокус".

Много хора обаче са свикнали и към момента навлизат в района по старата организация. Особено в определени часове на деня - сутрин, на обед и привечер. Така тесните улички, които са й еднопосочни, стават супер трудни за преминаване.

"Уличката покрай баня "Гъбата", която е в процес на събаряне, я направиха двупосочна, тъй като само оттам може да се мине, но въпреки това все още е позволено паркирането на нея и няма място да се разминат две коли, безумие. Работя точно отсреща и гледам как едните все трябва да карат назад, за да мине някой друг напред. Трябва да се забрани паркирането там временно, докато се отвори и другата уличка", пишат във Фейсбук.

За да се събори сградата на бившата къпалня, първо трябва да се укрепи, тъй процесът по премахването може да навреди на останали къщи. Такъв случай имаше в началото на демократичните промени у нас. В началото на 90-те години, при събаряне на сграда пак в центъра на Варна - на ул. "Пирот" (в участъка между ул. "Райко Жинзифов" и ул. "Капитан Петко Войвода") в пресния изкоп падна съседната. За щастие нямаше пострадали, а само материални щети.

Това обаче бе преди много години. Сега нещата трябва да са различни. За това хората, живеещи и работещи в района на баня "Гъбата", апелират за умно решение на проблема, за да няма много стресирани от ситуацията варненци.