Окончателният проект за изменение на Общия устройствен план на Пловдив ще бъде входиран още днес в Общинския съвет, за да се включи за графика за обсъждане и приемане в зала. Преди това документацията и графичната част ще бъде представена пред всички общински съветници от проектантите и екип от градската администрация. Това съобщи главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Новият ОУП ще влезе в сила след изтичане на сроковете по обнародване в Държавен вестник. Евентуално постъпили жалби обаче няма да го спрат. 

"Надявам се този план да влезе в сила с параметрите си, а не като предходния, и в рамка, която не може да се надскача. Този план не позволява интерпретация. Винаги, когато има рамка и параметри и те са ясни за всички, няма да има възможност за спекулации" - заяви арх. Ахрянов.

В новия ОУП е направено презониране на всички производствени зони в рамките на града. Елиминирани са изцяло производствените зони и са със статут "смесена обществена зона". Това, според главния архитект, води до постепенното им транформиране.

Създават се два сериозни парка – южен и северен, които добавят към зелената площ около 2400 декара. Ахрянов се надява в годините общината да има сили да ги придобие и развие в заложения в ОУП вид.