Учениците от първи до четвърти клас в област Смолян ще правят упражнения като превенция от гръбначни изкривявания по проект на Ротари клуб. Това съобщи на пресконференция президентът на клуба Росен Кокаров, предаде репортер на "Фокус“. През настоящата година клубът реализира проект "Превенция на гръбначните изкривявания при ученици от начален етап I – IV клас от Област Смолян“. Партньори в осъществяване на дейностите са: РУО – Смолян, Ротари клуб Златоград – Неделино, Интеракт клуб Смолян и Интеракт клуб Златоград. Проектът е финансиран чрез дистриктен грант 2022-2023 на Ротари България – Дистрикт 2482, и съфинансиран от Ротари клуб Смолян, Ротари клуб Златоград – Неделино и двата Интеракт клуба.

Николай Колев от Ротари клуба в Смолян поясни, че реализацията на проекта е започнала през февруари. Идеята е дошла след разговори с колеги от училищата в област Смолян, че има проблем при децата от начален етап с правилното телодържание в часовете. Причината  за това е, че те продължително време са седнали и когато позата не е подходяща се получават и гръбначни изкривявания. "Общата цел на проекта е превенция на гръбначните изкривявания сред подрастващите ученици, защото искаме са предотвратим появата на изкривяванията. Вече сме създали методическа основа за профилактика на гръбначните изкривявания, провели сме обучение за началните учители за правилна стойка на учениците, даваме информация за ползите от физическата активност, остава да въведем ежедневен гимнастически комплекс в учебния процес със съдействието на РУО - Смолян. Така ще възпитаме правилен навик за телодържание. Целевата група е около 2543 ученици от област Смолян, които са от 1 до 4 клас“, обясни Колев.  

Стойността на проекта е на 10 068 долара.

Теодора Щерева от РУО – Смолян заяви, че проектът ще бъде от изключителна полза за децата и важно това да се случи, защото превенцията е най-важна специално за гръбначните изкривявания. "Целта на комплекса от упражнения е да укрепнат мускулните групи на гръбначния стълб. Направата им ежедневно цели да не се получават изкривявания. Упражненията ще се изпълняват по преценка на всеки учител преди първия час или по-късно или след обяд. Важното е те да се изпълняват постоянно и да укрепнат мускулните групи. Като децата ги автоматизират могат да ги изпълняват и в къщи и през ваканцията“, допълни Щерева.

По проекта е изработен клип с упражнения, който е субтитри. Ще бъдат направени и онлайн брошури с тях. От 5 юни упражненията ще започнат да се правят от четвъртокласниците, а останалите ученици започват с тях от новата учебна година, тъй като вече са във ваканция.

Идеята е клипът с упражнения да се разпространи из цялата страна и ако има желание и други деца да се включат в изпълняването на упражненията, за да може и с тях да се работи по превенция на гръбначните изкривявания.

Нели ГЕРГЬОВСКА