"Скъпи българи, 

Уважамеи съграждани, 

На Трети март кънти най-силната тишина пред Паметника на Свободата на величавия връх Шипка. Думите се смълчават, изпълнени с преклонение пред героите – знайни и незнайни, които с осъзната саможертва извоюват Свободата на България преди 145 години.

В тази тишина звучат разказите на историците за подвига на несломимите бойци, гордо изправени да защитят достойно българския род, вяра и език "мълвен, но и силен като огън и меч“. Притихнали сякаш се опитваме да доловим техния боен вой и призив...

Шипка е и примерът на децата, наследници на Опълченците, учениците, които щедро събират левче по левче средства за изграждането на монумента – символ на свободния български дух. Българщината, която устоява на всички предизвикателства през вековете, скътана в душите на нашите предци, предавана от поколение на поколение с много вяра, обич и изконни български ценности.

Нека, изкачвайки стъпалата на легендарния връх, заслужим днес техния завет за възкръсналия дух на милото ни Отечество, да почерпим от мъдростта и куража на героите на Шипка, които над себе си избират да поставят Свободата и Независимостта на България! За да градим обединени светло бъдещето на нашата Родина, с искрено родолюбие, грижа и отговорност!

Дълбок поклон пред героите, дали живота си, за да бъдем свободни!

Да живее България!

Честит празник!", пише в поздравителния си адрес кметът на Община Казанлък Галина Стоянова.