ГЕРБ-Варна свика нарочна пресконференция, на която индиректно отговори на твърденията на кмета Благомир Коцев, относно наследството, което е завещало предишната управа на града. На нея присъстваха общински съветници от партията на Бойко Борисов, водени от бившия кмет Иван Портних и бившия председател на Общинския съвет Тодор Балабанов.

Инфраструктурните проекти, по които се работи и ще се работи във Варна, сме изготвили още през 2021-2022 година, започна Портних. Те са одобрени от Общинския съвет, одобрени са и за финансиране от банки. Имахме мащабна инфраструктурна програма. Предизборно това бе саботирано, обясни бившия кмет на Община Варна.

Забавен бе големия ВиК проект, което забави и изпълнението на общинските проекти, припомни той. Сегашната администрация наследява от нас проекти за близо 100 милиона лева. И това са само общински проекти, не с държавно финансиране, не и по европрограми, дебело подчерта Портних. Повечето вече са стартирали. За над 20 милиона още не е започнала реализацията. Причината за това е в строителни фирми, каза още той и цитира част от тях: основните ремонти на улици "6 септември", "Чаталджа", "Асен Разцветников", "Мечтание", "Поп Димитър", "Евлоги Георгиев", "Никола Вапцаров", пътищата към Звездица, Каменар и други.

Сега се изпълняват проекти, които ние сме започнали и те дават спокойствие на настоящата власт от близо 1 година във времеви диапазон, каза още Портних, и ги посочи: ремонтите на "Девня", междублокови пространства и други.

Относно твърденията на Коцев, добави Портних, че министерството на финансите е поискало проекти за 100 милиона, пояснявам, че още септември месец бяха ни поискани разчети за 16 милиона лева, които да бъдат финансово обезпечени. Как така в един къс срок тези пари нараснаха до 100 милиона, риторично попита той. Ако ги има ние ще дадем предложения, каза още бившия кмет. В подкрепа на думите си той отново поясни, че са готови проектите за детски градини, за нова библиотека, за нова сграда на Математическата гимназия, като за нея възлагателното писмо трябва да е готово за Ивановден.

Портних поясни, че има и готовност за изпълнение на голям и важен за града проект, а именно колектор за дъждовна вода, която да реши проблема с наводненията в районите край морето след всеки дъжд. Той обаче е скъп - за около 60 милиона лева. Чакат и финансиране проекти за пречиствателни станции в Константиново и Звездица - по 15 милиона всеки. Има и готов проект за паркинг до Спортна зала, като там ще се тегли кредит, допълни бившия кмет на Варна.

Като общински съветници ще следим отблизо тези проекти, но пак подчертавам, че има готови такива за близо 100 милиона лева, каза още той.