Много нужна техника за функционирането на социалното заведение ще получи Карин дом - Варна. Това ще стане по проекта "Оборудване с необходима подходяща климатична техника на помещения за предоставяне на социални и образователни услуги за деца със специални потребности и техните семейства" на Фонд "Социална закрила“ към Министерство на труда и социалната политика, научи "Фокус".

Целта на проекта е оборудване с климатици на помещения – кабинети за индивидуална и групова терапевтична и социална работа с деца със специални потребности на възраст 0-8 г. и техните семейства.

През септември 2022 Фондация Карин дом официално откри новия си дом – комплекс за социални, здравни и образователни услуги за деца. Благодарение на подкрепата на дарители, партньори, институции, проекти и програми екипът успя да оборудва и обзаведе сградата така, че тя да може да предложи на семействата иновативна, модерна, функционална и адаптирана среда. Към момента, в нито едно от помещенията, в които се предоставят социални услуги, няма монтирани климатици, което създава неудобство при предоставяне на социални услуги в летния и преходните сезони, тъй като сградата е с големи прозорци и през топлите дни да се работи в помещенията е предизвикателство.

Наличието на климатици в работните помещения ще допринесе не само за подходящи за работа температури, но и за по-добро качество на въздуха, наличието на по-малко насекоми и паразити, по-голяма ефикасност на персонала, предпазване на останалото оборудване от овлажняване и мухлясване, предпазване на техниката от прегряване и др.

Ще бъдат оборудван 19 помещения за работа с деца и семейства: физиотерапия, терапия на трамплин, ерготерапията, мултисензорна стая, 4 зали за индивидуална терапевтична работа, 2 зали за групови занимания по Монтесори, демонстрационна кухня по Монтесори, арт терапия, музикотерапия, зала за почивка на децата, помещение за бебешка вана, диагностика, помощно посещение, стая за група Малки + (за деца с комуникативни нарушения) и стая за група Дъга (за деца с нарушения от аутистичния спектър). В тези помещения ще се предоставят социални и образователни услуги за деца със специални потребности на възраст 2-8 г. и техните семейства, като това ще позволи и съвместни дейности за социализация.