Върхово емоционално събитие на Европейския музикален фестивал Варна 2023 ще бъде концертът “Фламенко трибют на Пат Матини" на 23 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център - премиерно представяне за България на посрещнатия с адмирации от критиката и публиката едноименен албум на Сантяго Лара квартет.

Проектът е посветен на една от живите легенди на световния джаз - американския китарист и композитор Пат Матини, многократен носител на “Грами", ярка фигура с изразен принос в развитието на латино джаза и фюжъна. В албума Сантяго Лара събира страстта на фламенкото и свободата на джаз импровизацията, като включва оригинални аранжименти с елементи на  автентично фламенко на музиката на Пат Матини. Издаден от звукозаписния гигант Warner Music, албумът печели многобройни награди и е представян на престижни сцени като Фестивала в Херес, Фламенко биенале - Севиля, Фламенко театър Sadler's Wells и др.

Заедно с Лара на сцената на Зала 1 във Варна ще излязат Мигел Лопес, пиано, Игнасио Синтадо, бас, Педро Наваро - барабани и перкусии.

Елегантна чувственост към музиката в спектакъла ще внесе фламенко танцът на великолепната Мерседес Руиз, адмирирана по цял свят танцьорка, истински посланик на испанската танцова култура. Варненската публика обикна Мерседес Руиз от първия й гастрол през 2014 г. и сега ще бъде развълнувана да види отново царствената дама на танца на страстта.

Концертът е част от проекта “Нова музикална сцена" на "Елит Проджектс Мениджмънт", който се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура" и гостува в програмата на Европейския музикален фестивал Варна, подкрепен от Фонд “Култура" на Община Варна.