Фестивалът на светлините LUNAR ще се проведе за трети пореден път в София, предава Sofia24.bg. По традиция едни от най-известните сгради, паркове и площади ще се превърнат в светлинна галерия под открито небе с 3D мапинг проекции и светлинни инсталации, създадени от артисти от цял свят. Достъпът до шоуто е свободен.

"Подготовката за фестивала тече с пълна сила, а днес повдигаме завесата, за да ви направим съпричастни с част от процеса. На 9-ти май честваме Деня на Европа и ще го отбележим подобаващо със светлинното шоу "Твоят глас“, което ще гледаме на фасадата на Националната галерия / Двореца, всеки ден между 9-ти и 12-ти май, от 21:00 до 00:00 ч. Творбата, представена от Европейски парламент в България и Европейската комисия в България, има за цел да предизвика аудиторията да поема рискове и да мечтае за бъдещето", написаха организаторите на страницата си във Facebook.

Те също така приканиха жителите на София и гостите на града да оставят автомобилите си и да посетят фестивала, използвайки градския транспорт. Припомняме, че Столична община съобщи, че по повод започването на фестивала градският транспорт ще работи с удължено работно време, включително и метрото. Така във връзка с провеждането на фестивала на светлините от 9 до 12 май от местния парламент осигуряват възможност за свободно пешеходно придвижване. Тази година гостуват 20 артисти от цял свят, локациите са 22, 4,5 км е пешеходният маршрут. Тази година организаторите обособяват нова фестивална зона, а именно Южен парк 2.

Както вече споменахме, Денят на Европа ще бъде отбелязан с триизмерно видео мапинг шоу "Твоят глас“ на фасадата на Национална галерия - Двореца на пл. "Княз Александър I“. Началото е от 21.00 часа. Организатор на спектакъла "Твоят глас“ е Бюрото на Европейския парламент в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България. То е  част от третото издание на Фестивала на светлините LUNAR. 

Историята на светлинния спектакъл тази година ще отведе зрителите на пътешествие из сложния пейзаж на избора, където всеки прекрачен праг е стъпка в неизвестното, но и неповторима възможност. Ще се редуват проекции на български и английски език, които ще продължат до полунощ.

Ако нямате възможност да гледате спектакъла "Твоят глас“ на живо, можете да проследите излъчването му от 21.30 ч. на 9 май във Facebook страницата и YouTube канала на Европейския парламент в България.

"Радвам се, че поставихме началото на фестивала LUNAR още през 2022 г. като официални партньори от Столична община и за мен бе чест като председател на Столичния общински съвет да бъда патрон на предходните две издания. Всичко това се дължи на таланта и енергията на тримата младежи от MP STUDIO - Ангелина Петкова, Марин Петков и Марин Димитров! Каним столичани и гостите на града отново да се насладят на този единствен по рода си градски фестивал!", написа бившият председател на СОС Георги Георгиев в личния си профил във Facebook.

Над 450 хиляди жители и гости на София посетиха всяко от първите две издания на LUNAR, а повече от 40 артисти от 15 държави създадоха творби, които дадоха нов облик на вечерния град.