Започва реставрацията на Минералната баня в квартал "Овча купел", както информира по-рано днес "Фокус".

Ето какво написа по този повод кметът на столицата Йорданка Фандъкова в личния си профил във Facebook: "Поисках от държавата да прехвърли сградата на общината, за да можем да я възстановим и съхраним като част от архитектурното наследство на София. Строителството на банята по проект на арх. Георги Овчаров започва през 1920 г., а през 1933 г. – отваря врати. В края на 80-те години е затворена и започва да се руши. През 2017 г. пожар нанася сериозни щети на интериора.

Целта ни е да възстановим сградата в първоначалния й вид, като се реставрират и запазят оригиналните елементи от фасадата и интериора, както и покритите зимни градини. С реставрацията връщаме и първоначалната функция на банята – възстановяват се големите басейни с минерална вода, душовете и се обособява релакс-зона. В сградата ще бъде създаден и научен център за изследване на минералната вода.

Реставрацията се финансира със средства от бюджета на Столична община и от оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“.