8 млн. лв. ще струва реставрацията на автентичния облик на Минералната баня в столичния квартал "Овча Купел", като над 4,4 млн. лв. от тях идват от бюджета на Столичната община с решение от СОС. Банята ще бъде и културен център“.

Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев по време на проверка относно започващата реставрация на Минералната баня в Овча купел, предаде репортер на "Фокус"

"Повече от 40 години емблематичната сграда тъне в разруха. Дълги години Минералната баня е държавна собственост и по инициатива на кмета и на СО в началото на мандата тя е прехвърлена на Общината. Веднага бяха предприети мерки заедно с колегите от историческия музей, от Софийския университет веднага да се кандидатства, за да можем да възстановим този архитектурен шедьовър", заяви Георгиев.

Той се надява след няколко месеца реставрацията да бъде факт. "Това е отношението към недвижимите културни ценности, които Общината има и търсим всички възможни начини те да бъдат запазени. Един пример е Банята в Банкя, при която намерихме правилния начин да бъде стопанисвана от Софийски имоти. Огромен е и интересът към нея – около 5 500 са посещенията месечно – тоест има успешен модел", заяви Георгиев.