С пищна церемония на площад "Велбъжд“ в Кюстендил беше избрана новата девойка, символ на пролетта, предаде репортер на "Фокус“. Един от най-старите конкурси за красота започна с представянето на 14-те претендентки за престижната титла. Те преминаха през няколко тура, сред които с автентични народни носии и официални облекла.

Пленителната Деси Добрева и едни от най-популярните рап изпълнители сред младата аудитория в България – FYRE, който гостува заедно с DJ THEO се погрижиха за доброто настроение на присъстващите на площада.

Журито беше в състав: Ники Кънчев, Владина Цекова, Анжела, Милена Калева, Магдалена Гигова.

Девойка "Кюстендилска пролет“  за 2024 година стана Леа Йорданова. Тя е на 17 години и е възпитаничка на ПМГ,,Проф. Емануил Иванов". Описва себе си като добра, обичаща и емоционална личност. Обича да пътува и мечтае светът да бъде едно мирно място. Тя получава 1500 лева от Община Кюстендил.

Първа подгласничка е Нилана Колевска. Тя е на 16 години и е възпитаничка на ПМГ "Проф. Емануил Иванов". Определя себе си като всеотдайна, борбена и амбициозна. Обича да обича. Мечтае за щастливо и здраво семейство, с което да обиколят света.

Втора подгласничка е Милана Станкова. Тя е на 17 години и е възпитаничка на ПМГ "Проф. Емануил Иванов“. Описва себе си като креативна, любознателна и добронамерена. Обича да чете книги и да рисува. Мечтае да стане успешен интериорен дизайнер. Двете подгласнички получават по 900 лева от Община Кюстендил.

"Уважаеми съграждани, момичета, не съм предполагал, че в нашия град може да има толкова хубави, интелигентни и чаровни девойки.  Бъдете здрави и обичани. Наградените – носете с гордост лентата, защитавайте герба на Кюстендил, където и да ходите“ , каза кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов.

Всички участнички в конкурса получиха букети, подаръци, ежедневни и официални рокли, официални и спортни обувки, професионални снимки. Ваучери за разкрасителни процедури.