Епископ Игнатий  да бъде включен в листата за избор на сливенски митрополит настояват свещеници. В писмо до временния глава на Сливенска епархия и Светия синод се обясняват причините за искането. Като една от тях е бил духовен син на блаженопочившия Дядо Иоаникий.

Ето и пълния текст на писмото:

До Негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, временно управляващ овдовялата Сливенска епархия

До Негово високопреосвещенство митрополит Григорий, Наместник-председател на Светия синод До Митрополитите от Светия синод на БПЦ

Ваши Високопреосвещенства, Негово високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий до самия край на живота си беше в трезв ум. Нещо повече, причастяваше се всяко утро с Тялото и Кръвта Христови. Вие по-добре от нас знаете, че това е благодатно състояние.

Той очакваше, че всеки момент ще почине и беше помолил винаги до него да дежури някой. Няколко часа преди да почине Дядо владика си отворил очите, тогава до него е бил отец Евгений, и казал: От едната ми страна си ти, а от другата е епископ Игнатий. Отецът възкликнал: Какво, какво? Дядо владика повторил същите думи и се усмихнал.

Ние тълкуваме тези негови думи, че е възможно с тях той да посочва епископ Игнатий като свой наследник. Затова молим и бихме желали да го включите в списъка с достоизбираемите епископи!

Преди почти 11 години без неговата достойна позиция и избора му да предпочете правдата пред личния интерес нямаше да се направи каноничен избор на Варненски митрополит. Изненадващо за всички нас, вместо да бъде поощрен, той бе изваден от списъка на избираеми епископи. Това решение доведе до неговото отдръпване от активен църковен живот, продължаващо до ден-днешен, както и всички произтичащи от това трудности в неговия живот.

Надяваме се, че е крайно време тази несправедливост да бъде поправена. Още повече, че той е единственият духовен син на Негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, който мина през всички етапи на свещенослужението, живеейки стая до стая с Дядо владика, и бе обучаван директно от него години наред, започвайки от негов съкилийник, та до негов епископ. При безпрекословно и в същото време сърдечно послушание от страна на епископ Игнатий.

Освен това Дядо владика през всичките тези години и до края не благослови епископ Игнатий да прибере своите вещи от сградата на Светата сливенска митрополия, които и до днес стоят непокътнати в две стаи. Това едва ли е случайно, като се има предвид, че преди блажената си кончина Дядо владика се беше разпоредил до най-малките подробности за всичко. Всички виждаха тяхната пословично силна духовна и човешка връзка.

Сигурни сме, че голяма част от Вас също са били свидетели на тяхното истинско бащинско-синовно отношение един към друг. Свидетели сме колко тежко и двамата понасяха тяхната разлъка. Понякога дори до сълзи. Затова считаме, че е твърде вероятно всички трудности покрай избора на нов сливенски митрополит да са точно защото досега епископ Игнатий не бе в листата. Нещо повече, лишаването от възможността неговият духовен син да го наследи, може да се приеме като неуважение към Сливенския митрополит Иоаникий.

Искаме да напомним, че дори когато епископ Игнатий служеше извън Сливенска епархия, той продължаваше да бъде силно съпричастен както към нейната съдба, така и към свещениците и миряните, на много от които лично е помагал.

Ние не сме против нито един от другите кандидати, но смятаме, че епископ Игнатий също заслужава да бъде включен в достоизбираемата листа. Недоумяваме защо неговите предложения, включени в писмо до Светия синод, и изпратени до медии, които уж претендират безпристрастно да отразяват църковния живот, засега не получават дори гласност. Библията показва, че особено предложението му за избор чрез жребий отговаря на каноните на Църквата. В същото време то не противоречи на Устава на БПЦ и би могло сега и в бъдеще да изключи всякакви интриги, домогвания и интереси от страна на външни хора, както и да доведе до помирение между различни прицърковни групи и да спести неразбиране, изкушения и нападки от страна на миряните към Светия синод и неговите членове.

Молим да приемете като сведение гореизнесените факти, за да може да решите правилно целия казус по избора на нов сливенски митрополит. Приемаме, че всеки един от Вас има различен подход и свое виждане за доброто на Българската православна църква. Вярваме в мъдростта, добронамереността и загрижеността на всички Вас за Сливенска епархия и целия църковен народ.

22 март 2024 година Сливен