Има поети ангажименти от министър-председателя и министър Демерджиев за поетапно финансиране на дейността по овладяване на частичното бедствено положение в Карловско. Това  стана ясно от думите на кмета на общината д-р Емил Кабаиванов в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" ,  по повод поредното частично бедствено положение в селата Каравелово и Богдан, пет месеца след голямото бедствие през септември 2022 година.

"При всички случаи за нас това  е допълнително напрежение и стрес за хората. Ние правихме много сериозно почистване, даже не е точната дума, а с тежка верижна техника след 2-ри септември до 2-ри декември включително изнесохме над 3 млн.кубически метра наноси в трите села. И те се виждат на депата, които сме създали в крайните точки на населените места - огромни хълмове от наноси, които реката докара. Почистихме речните корита, така, че на места имаха до 3 метра дълбочина и до 8-10 метра широчина. Следяхме всяка седмица каква е ситуацията, последната контрола преди два дена показа, че във високите части на Каравелово и Богдан водата е с висока скорост и е донесла от Средна гора голямо количество наноси", каза Кабаиванов.

Той уточни, че от 2,5 метра дълбочината на реката е спаднала до 60-80 см. Това е дало основание вчера да се свика Кризисният щаб и да се обяви частично бедствено положение, за да се предотвратят евентуално последиците за имотите и за хората при по-обилни снеговалеж и дъжд, за да не се правят "последействия", а ад се работи превантивно.

След 8:00 часа днес започва разчистването на наносите при Каравелово и Богдан, започва се и възстановяването на участъците, в които липсва улично осветление, проектират се нови речни корита. 

"Има поети ангажименти от министър-председателя и от вицепремиера г-н Демерджиев, че ще има поетапно финансиране, за да може да работим. Предстои ни  да започнем ремонт на детската градина в Каравелово. Категорично няма пряка опасност за хората", допълни Кабаиванов.