Частично бедствено положение в селата Богдан и Каравелово е обявено от днес, потвърди за Агенция "Фокус" кметът на община Карлово Емил Кабаиванов.

Няма пряка опасност на хората, няма пострадали, но съгласно чл.48, ал.3 от Закона за защита при бедствия, при появила се такава, се обявява бедствено положение.

То влиза в сила от днес и ще продължи седем дни. Причината е, че през последните две седмици нивото на водата в реките, които преминават през селата, се е повишило. Повишено е и нивото на наносите, които водата носи, допълни Кабаиванов.

В сряда комисия е проверила нивото на реките, а днес на съвещание на Кризисния щаб е взето решението за частичното бедствено положение, което се обявява превантивно, при опасност от бедствие, уточни кметът. Уведомен е областният управител на Пловдив.

Селата Богдан и Каравелово пострадаха тежко от наводненията на 2 септември 2022 г. Тогава също беше обявено частично бедствено положение, което продължи два месеца. През този период за преодоляване на последиците от наводненията на терен ежедневно работиха над 120 единици едро, средно и малогабаритна техника.

От речните корита бяха изнесени над 3 млн. кубически метра наноси, но след дъждовете от последните седмици, водата донесе нови количества пясък и кал. Така проводимостта на речните корита, които бяха разчистени до дълбочина от 3 метра, беше намалена отново. 

"Утре ще влезе техника в речните корита в двете села и ще продължи разчистването. Коритата са с 2,5 метра дълбочина и широчина между 8-9 метра, а в момента в Богдан на 60 см всичко е запълнено", коментира Кабаиванов. По думите му, ако има нужда бедственото положение ще бъде удължено, следи се нивото на водата в село Слатина.

"Тежката техника, включително самосвали, ще  започнат разчистването, което ще продължи до тогава, докато всичко бъде почистено и се осигури безопасността на населението", каза кметът Кабаиванов и допълни, че се очакват новите проекти за коритата.