Председателят на политически клуб Екогласност" Емил Георгиев определи като политически канибали и социопати представителите на ДБ и ПП, които подеха кампания за премахване на паметника Альоша след разрушаването на този на Съветската армия в София, предава "Фокус".

"Ние от "Екогласност", както и милиони българи, бяхме омерзени непосредствено около Коледа за разрушаването на паметника на Съветската армия. Всъщност това е паметникът на воините от Трети украински фронт. Омерзението беше още по-голямо, когато се разбра, че те са гуляли с торти, върху които са били поставени главички и крайници на дечица, на войниците. Явно изпаднали в делириум. А те са забравили да сложат и части от телата на тези 7 деца ястребинчета, разстреляни безмилостно от фашистки полицаи.

Сега дойде ред да разрушат и Альоша, който безспорно се вписва в най-новата история на Пловдив. Този паметник е бил място, където много млади хора, майки с дечица са се качвали горе, за да гледат този прекрасен град отвисоко. 

За нас тези социопати, защото няма друга дума, може би се стремят да изперат миналото си на деца на отявлени членове на ЦК на БКП преди 1989 година.

Ако се разруши паметникът на Альоша, а аз се надявам, че пловдивчани няма да допуснат това, може би ще се постараят там да сложат паметник на Чърчил? Припомням ви, че същият тоя Чърчил е разпоредил бомбардировката на София и Пловдив. Сигурно носителите на идеята за разрушаване на паметника на Червената армия и на Альоша ще се съревновават кой да постави паметника на Чърчил.

Грозно е това, което става. Ние бягаме от историята си, а народ без история знаете какво представлява. Така че категорично сме против идеята да се демонтира и да се разруши Альоша и осъждаме акта, който се извърши в София" - заяви Емил Георгиев.