Експерти обсъждаха темата с разделното събиране на отпадъци на конференция, която се проведе през почивните дни в хотел "Амирал" във Варна, предаде репортер на "Фокус".

Семинарът "Чисти, разделни и екологични" е част от информа­ционно-демонстрационна кампания и нова технология за събиране и използ­ване на третиране на битовите отпадъци, които се генерират на територията на община Вълчи дол. В своите дейности проекта, който е финансиран по Оперативна програма "Околна среда" на ЕС, има за цел да повлияе положително върху широко предста­вена целева група, която пряко е свързана с битовия отпадък, неговото събиране, третиране и използване. Това са жителите на община Вълчи дол в различните възрасти - деца, ученици, млади и възрастни.

За завършването на целия процес като дейност за успешното финализиране на проекта се проведе форума "Чисти, разделни и екологични", на който бяха поканени представители на всички заинтересовани страни, свързани с реализирането на дейностите по проекта. От една страна това са представители на местните администрации, социални и здравни институции. Те представиха своите виждания, за това как на практика разбират, споделят и прилагат мерки за повишаване на екологичната култура в частта за разделното събиране на битовите отпадъци. От друга страна бяха представители на бизнеса, които обсъдиха идеи за подобряване на съществуващата еко-среда и възможностите за развитие на екологичната култура на жителите на Общината Вълчи дол. Трета страна от участници бяха представители на НПО сектора, на читалищни и училищни настоятелства, местни общности. Те споделиха своите идеи, мнения и препоръки относно възможностите за подобряване на работата в тази сфера, на развитие на екологична и чиста среда. Бяха представени примери, добри практики и възможности за финансиране по програмите на ЕС, варианти за намиране на външни донори и проекти.

Важен елемент на събитието бе приемането на Меморандум и пакет от препоръки, които ще се адресира до кмета на Община Вълчи дол и Областния Управител с Административен център Варна с цел бъдещи действия в Общината и Областта за прилагане на мерки свързани с екологията.