Кметът на Пловдив Костадин Димитров подписа споразумението за взаимодействие с НКЖИ за прехвърляне на имоти от държавната компания в полза на община Пловдив, научи Plovdiv24.bg.

Допълнителното споразумение е гласувано на 7 март 2023 г. от пловдивския Общински съвет. В него е записано, че НКЖИ ще съдейства община Пловдив да получи 38 декара държавни имоти. Част от тях са собственост на железопътната компания, а друга част - на превозната фирма БДЖ. Срещу това НКЖИ получава 8 декара общинска земя за реализация на проекта за модернизация на жп ареал Пловдив. 

В списъка с имотите фигурира глухата линия покрай ул. "Поручик Въльо Стефов" в район "Южен". Имотът под жп линията участва в план от 1950 година, разработван през 1980 година,  за развръзки на Пловдив, част от които е и тази улица. Този път, през ул. "Поручик Въльо Стефов", след като се направи, излиза чак на светофара на митницата и така изкарва движението почти от началото на "Коматевско шосе", коментира бившият кмет на района Костадин Язов.

Другият важен държавен имот, който пряко касае община Пловдив, е собственост на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД. Той е с площ около 7 дка от общо 8053,188 кв. м. Територията попада в частта, определена за изграждане на т. нар. "ухо" при изхода на пробива под централна гара в посока към бул. "Македония". 

"Подписването на това споразумение е част от условията, които поставихме, за да се пристъпи към реконструкцията на Бетонния мост. До края на месеца ще издадем строително разрешение" - каза заместник-кметът на Пловдив инж. Тошо Пашов

По проект пробивът излиза до магазин "Билла", минава под ул. "Кукуш" и излиза зад стадион "Тодор Диев". След това се прави "ухо", пътят се качва на "Кукуш" и продължава над пробива към ул. "Македония".