На 8 април, в Екопарк Варна ще бъде отбелязах един от традиционните пролетни празници в българския народен календар – Лазаровден. Това съобщиха от ботаническата градина за "Фокус". Празничната програма започва в 11:30 часа с фолклорни ритми – танцов клуб "Надиграй ме“, с ръководители Диляна и Борислав Василеви, хор "Медени гласове“ с ръководител Петя Драгнева и гайдарски оркестър към НЧ Просвета 1927.

За малките посетители ще има подготвена работилница за изработка на венци, а за родителите – скариада на открито и много хора̀ сред пъстрите пролетни багри на колекция "Лалетата на Варна“.

Лазаровден е християнски празник, който носи името на Св. Лазар. Той е първият от трите големи празника, свързани с чудото на Възкресението, следван от Цветница и Великден. Лазаровден символизира събуждането на природата и е празник на пробуждащите се гори, ниви и пасища. По традиция на този ден се изпълнява обичаят "лазаруване“ и се правят венци от върбови клонки, които се окичват на вратите на Цветница. Началото е от 11:30 часа. 

Входът за възрастни е 5 лв., ученици, студенти и пенсионери влизат за 3 лв. 

Паркингът струва 6 лв., ако участвате в работилница - 3 лв.