ОУ "Яне Сандански" отбеляза с тържество предстоящия национален празник 3 март по-рано днес, предаде репортер на "Фокус".

Програмата бе пъстра и наситена с танци, рецитали и актьорски превъплъщения. Вокална група "Звънче" и групата "Школа по съвременни танци" се бяха постарали да забавляват и обогатяваят знанията на техните съученици. 

"В навечерието на националния празник за мен е чест да ви поздравя и да изразя почитта си пред родолюбието и подвига на хиляди герой извоювали свободата на майка България. Ние сме потомци на велики българи и такива трябва да останем, възпитавайки у вас патриотизъм и почит към паметта на героите.", сподели в речта си директорът на училището Антония Цокова. 

Учениците Иван Русев и Божидар Мангъров разказаха пред нас как е дошла идеята за 2-метровия макет на паметника "Шипка".

"Идеята дойде от семейството на Иван Русев. Те решиха да го направят в 3D размер. Започнахме всяка вечер да работим усърдно, започнахме от горната част на паметника, гледахме снимки, направихме основата, боядисахме ги."

Момчетата се затрудниха да определят какво е свобода.

"Според мен значи да няма кой да те контролира. Свободата значи не някой да ти казва какво да правиш, а ти сам да взимаш собствените си решения".

Тържеството можете да видите долу във видеото.