И тази година за 13-ти пореден път Регионален природонаучен музей - Пловдив организира фестивал за младежко и юношеско творчество "Млада синя земя" , информира кореспондент на "Фокус".

Той ще се проведе в периода от 𝟐𝟏-ви до 𝟐𝟐-ри април 2023 г.

В него могат да участват деца и младежи от 5 до 18 години, като представят своите произведения и изпълнения в категории "Изобразително изкуство“, "Музика“ и "Танци“.

Участниците ще бъдат разделени на възрастови групи (до 10 години и над 10 години) и ще се оценяват от специализирано жури в съответните области.

В първия ден от фестивала - 𝟐𝟏.𝟎𝟒.𝟐𝟎𝟐𝟑 г. /петък / между 𝟏𝟎:𝟑𝟎 и 𝟏𝟔:𝟎𝟎 часа във фоайето на музея ще се състоят изпълненията в категориите "Музика" и "Танци"

Също така в първия ден от фестивала - 21.04.2023 г. (петък) от 17:00 часа, в зала "Планетариум" всички , спечелили безплатен билет от проведената томбола, ще имат възможността да присъстват на премиерата на най-новия филм - продукция на Регионален природонаучен музей Пловдив съвместно с Европейската космическа агенция - "Нашата безценна планета".

Както всяка година са предвидили грамоти и награди за най-високо оценените таланти.

Във втория ден от фестивала - 𝟐𝟐.𝟎𝟒.𝟐𝟎𝟐𝟑г. /събота/, Международният ден на Земята са организирани различни работилници, образователни игри и много изненади, които ще се състоят от 𝟏𝟎:𝟑𝟎 до 𝟏𝟔:𝟎𝟎 часа в експозиционните зали на музея.

Екипът на Зелени "Балкани" ще представи "Оживялата изложба". Тя показва макети в реален размер и оцветяване на редки и защитени видове птици, които се срещат в обхвата на Зеления пояс на територията на България, Гърция и Турция - белошипа ветрушка, царски орел, червеногуша гъска и други. Изложбата ще бъде позиционирана в "Изложбена зала“ на Регионален природонаучен музей Пловдив.

Екипът на БДЗП ще представи информационен щанд, както и образователна игра "Открий двойката на видовете птици", която ще се състои от 11:00 ч. до 14:00 ч. в експозиционна зала "Птици", в Регионален природонаучен музей Пловдив.

Сдружение "АртеВизия" са подготвили арт работилница и забавна игра на тема: "Надхитри Кактуса", което включва - "Що е кактус?“, "Как и къде се отглежда?",  "Хубаво или лошо е да си "бодлив"? и т.н.

Творческата част представлява изработване на медали за Шампиони. Ще ги заслужат тези, които са най-точни и бързи в последващата състезателна игра. Тя ще бъде отборна - с рингове и кактуси мишени. Всяко дете ще си тръгне с медал като победител. Препоръчителната възраст за участниците е от 5 до 12 години.

Сдружение "АртеВизия" се ангажира с провеждането на заниманията, макетите и материалите за тях.

Жури в категория: Изобразително изкуство: Христо Жеков

Жури в категория "Музика и танци": Цвета Карагеоргиева