Между 10 и 12 лева е цената на килограм за агнешкото месо от живи животни във фермите във Великотърновска област. Това съобщава за "Фокус" Красимир Кирилов, който отглежда овце и ангета в стопанство в търновското село Арбанаси. В сравнение с миналата година повишението е с около 2 лева за килограм.

"От година на година цените се вдигат, инфлацията е жестока. Това важи за всеки един бранш, не само при нас. Цената на агнешкото във фермите зависи от големината на животните", обяснява животновъдът.

Наша проверка показа, че в магазините в старата столица българското месо се продава на цени между 25 и 30 лева, като всичко над 30 лева е спекула, според родните производители и търговците.

"Токовете и горивата са най-големите ни разходи. Вече за фуражите и за концентрирния фураж няма да говорим. Всичко това е свързано с горивата. Всеки един животновъд си намаля стоката, за да може да се оправя, защото читавите работници са в чужбина", допълва още Кирилов.

Той уточнява и, че вносът на агнешко месо от трети страни не е пагубен за малките ферми, но е притеснителен за големите производители.

"Но реално погледнато със стоката, която сега се отглежда в България, ние не можем да нахраним населението", обяснява още животновъдът, като уточнява, че в последните години да си производител у нас става все по-трудно.

"Това се дължи на бюрокрацията, която съпътвства животновъдството. Един животновъд трябва да си гледа животните, а не да се занимава с бумащина - да му се създава работа, да ходи насам-натам по фондове "Земеделие" и да си губи времето, за да ходи и на протести. Защото нещата не вървят на добре. Един програмен период като се измисли за пет години, животновъдът се съобразява с този програмен период, който му се предлага в началото, но той за тези пет години се променя 25 пъти. Непрекъснато някой си измисля някоя нова щуротия и животновъдът никога няма да е в час. И да е в час той трябва да има екип от хора, който да се занимава само с това, което ще се измисли някъде от някой чиновник", допълва Красимир Кирилов.

Той прогнозира и, че от година на година ще става все по-трудно за българските потребители да си намират месо директно от фермите. Обяснява и, че все по-малко хора у нас си позволяват да си купят цяло агне за празниците. Основно се взимат различни части от животните, за да се спести.

Луиза ТРАНЧЕВА