Две църкви във Великотърновска област честват храмовия си празник на 18 януари – Денят на св. Атанасий, предаде кореспондент на "Фокус“. Храмовете, които носят името на светеца, са в Горна Оряховица и Лясковец. Там, както и във всички православни църкви в региона, ще бъде отслужена празнична света литургия за здраве.

На днешния ден Българската православна църква почита Деня на св. Атанасий и Кирил Александрийски, както и Св. Йоаким, патр. Търновски. Сред народа празникът е известен като Атанасовден.

Предците ни са вярвали, че св. Атанасий е покровител на снеговете и ледовете. Затова се счита и, че Атанасовден бележи средата на зимата, а след него тя си отива. Поверието гласи, че на 18 януари светецът съблича вълнената риза, облича копринената и отива в планината, за да прогони студовете. На места празникът се нарича и "Среди зима“, той има и антипод – Летен Атанасовден, който се отбелязва на 5 юли.

Атанасовден, както и предхождащият го Антоновден, се почитат като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като дни, в които се гонят чумата и шарката. За омилостивяване на болестите се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се "надупчат“ децата от шарка. Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден – не се преде, чисти и пере.

На Атанасовден се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила.

Имен ден днес празнуват Атанас, Атанаска, Наско, Насо, Наска, Нася, Наско Танас, Таньо, както и техните производни.

Луиза ТРАНЧЕВА