Двама студенти от Космическото студентско общество на Висшето военноморско училище (ВВМУ) "Н. Й. Вапцаров" във Варна са класирани на първите места и ще представят флотската Алма матер на Националното състезание по "Приложна електроника“, научи "Фокус".

Тези дни инженерният факултет на ВВМУ беше домакин на първия локален кръг на Националното състезание по "Приложна електроника", което вече се превърна в традиция.

Състезанието e организирано съвместно от Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски" и търговската верига "Елимекс".

Началото на събитието бе дадено от организаторите, сред които бяха инж. Детелина Иванова и инж. Иво Иванов, представители на "Елимекс", и доц. д-р Николай Долчинков от съорганизаторите на състезанието НВУ "Васил Левски".

Седем студенти от специалностите "Киберсигурност" и "Информационни и комуникационни технологии" участваха в състезанието. Те имаха на разположение 60 минути, за да запоят електронната схема "Комплект К144 Светлини за движение с двуцветни светодиоди" и да отговорят на три логически въпроса, свързани с тази схема.

Антон Атанасов ("Киберсигурност") беше класиран на първото място (с резултат 96 от 100 точки ), а Димитър Димитров ("Киберсигурност") на второто място.

Двамата студенти ще продължат като отбор, представящ ВВМУ, в следващия междууниверситетски кръг, където ще се състезават с отборите на другите университети.

Междууниверситетският кръг е насрочен за 10 май и ще се проведе в НВУ "Васил Левски".