48-годишният И.С., 41-годишната Б.Б. и 59-годишният В.К. бяха предадени на съд от Окръжна прокуратура - Варна за това, че участвали в организирана престъпна група, създадена с користна цел да реализира дейности по държане и разпространение на наркотични вещества в периода от октомври 2021 година до юни 2022 година, съобщиха от съда. По-младият мъж и жената са привлечени към наказателна отговорност и за държане на високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително с цел разпространение, при условията на продължавано престъпление.

И.С. и В.К. били познати на органите на прокуратурата и МВР, те били осъждани за различни престъпления в това число за престъпления свързани с наркотични вещества. Единият живеел във Варна, а другият в София, като всеки от тях продължавал да се занимава с престъпна дейност, въпреки осъжданията.

До есента на 2021 година Б.Б. пребивавала основно в град София, но след това се завърнала в родния си град Варна. От години тя употребявала наркотици и в даден момент решила, че може да започне да разпространява такива, за да си набавя допълнителни финансови средства. Тя познавала и двамата мъже отдавна и имала доверени отношения с всеки от тях. В изпълнение на своята идея, жената редовно пътувала до София, откъдето се снабдявала със забранени субстанции от 59-годишния мъж. След това ги пренасяла до Варна, където с помощта на И.С. ги разпространявала.

Групата нямала изявен лидер и организатор. Тримата съгласували действията си, разпределяли печалбите си и всеки изпълнявал своята роля. Б.Б. била координатор и куриер, В.К. бил основният доставчик на наркотици за групата, а И.С. се занимавал основно с продажбите. Така структурирана групата функционирала от октомври 2021 година до 16 юни 2022 година, когато при специализирана операция ръководена от Окръжна прокуратура – Варна и реализирана от сектор "Борба с организираната престъпност“ при ГДБОП в града и техни колеги от София, тримата били задържани.

В жилището на И.С. във Варна били намерени и иззети 24,28 грама метамфетамин, 2,94 грама марихуана и електронна везна. В жилища, обитавани от Б.Б. в град Варна, село Приселци и в град София били намерени и иззети 8,85 грама гъби, 3,19 грама амфетамин, 81,21 грама метамфетамин, 43 таблетки екстази, 11,07 грама марихуана, две електронни везни, мелница, седем мобилни телефона. В дома на В.К. в София били намерени две електронни везни със следи от марихуана по тях.

Предстои Варненският окръжен съд да насрочи дата за разглеждане по делото срещу обвиняемите.

 

Ивана Мил